"Ca, ča što se nekad kuhalo na mom otoku" 2010.
U petak, 30. travnja održali smo našu, već tradicionalnu, kulinarsku manifestaciju na kojoj se promoviraju tradicionalna jela otoka Paga.
Tradicionalna jela otoka Paga
Učenici ugostiteljskog usmjerenja naše škole, zajedno sa svojim mentorima Brankom Tičićem i Teom Bukšom, prezentirali su nam prošlog petka, 30. travnja, tradiconalna jela otoka Paga.
Manifestacija pod nazivom "Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku" održava se u srednjoj školi Bartula Kašića već nekoliko godina.
Cilj nam je stara jela otrgnuti zaboravu poučavajući nove generacije učenika i starinskom načinu njihove pripreme. Usto, nadamo se popularizirati ih kako bismo potaknuli sadašnje i buduće ugostiteljske radnike da ih uvrste u svoju ponudu i time pokažu i gastronomsku specifičnost hrvatske obale, a pogotovo našeg otoka.
Tako su se na stolu našla jela poput šparoga sa sirom i jajima, makaruni sa šparogama, makaruni s paškom točadom (paška janjetina), kaštradina na domaću, puži s krumpirima, hobotnica na salatu, tripice, sipa na brudit sa crnom palentom..... Bilo je tu i tradicionalnih slastica naših predaka: štrike, pandešpanja, štrudela od skute, frita...
Na samom početku sve nazočne pozdravila je ravnateljica škole profesorica Milena Čemeljjić, a svoj pozdrav uz blagoslov hrane dao nam je i paški nadžupnik don Igor Ikić.
Uz dobru spizu i ugodnu atmosferu, bila je to i prilika za druženje s predstavnicima Županije (pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić), predstavnicima lokalne vlasti (gradonačelnik Paga Ante Fabijanić), direktorom TZ Paga Slavkom Pernarom i direktoricom TZ Povljane Jelenom Škoda, ugostiteljima našeg otoka te sadašnjim i budućim učenicima naše škole.
Naime, uobičajilo se da na ovu manifestaciju dolaze i predstavnici osnovnih škola na Pagu (osnovne škole Juraj Dalmatinac iz Paga i osnovne škole A. G. Matoš iz Novalje) s učenicima koji namjeravaju sljedeće godine upisati ugostiteljsko usmjerenje kako bi sami vidjeli kako izgleda škola, a pogotovo ugostiteljski kabinet.
Svi nazočni pohvalili su rad naših učenika i njihovih mentora kao i rezultate njihova rada koji su prilično brzo nestali sa stola.