2013-05-02 08:56:44 "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku", 2013. 19. travnja 2013. godine u Srednjoj školi Bartula Kašića u Pagu održala se tradicionalna gastronomska manifestacija "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku".
Ovaj naziv škola je odabrala iz razloga što na našem otoku postoje dva narječja, čakavsko i štokavsko, a u samom gradu Pagu govori se i cakavskom varijantom čakavskog narječja. Misao vodilja ove manifestacije je prezentiranje starih, autohtonih jela otoka Paga, a to bogatstvo i ove su nam godine uspješno predstavili učenici ugostiteljskog usmjerenja naše škole sa svojim mentorima – kuharom Brankom Tičićem i konobarom Teom Bukša. Nekada se na našem otoku pečena janjetina jela za vrijeme blagdana ili vrlo rijetko jer ju je narod prodavao za kupovinu ostalih potrepština. U Novalji su je jeli s makarunima, a u Pagu s njokima. Na ovogodišnjoj manifestaciji ona je dijelom glavnog jela, a pripremali su je i prezentirali učenici ugostiteljskog usmjerenja sa svojim profesorima i mentorima. Kako bi zadovoljili ukus svakog gosta, jelovnik je bio zbilja bogat: janjetina s njokima ili makarunima, hobotnica s bobom, jetrice s krumpirom, tripice s bižima, a na kraju smo se i zasladili domaćim poslasticama kao što su rafajoli, pandešpanj, frite, štrike i kroštule.
Ovome događaju nazočili su učenici i djelatnici naše škole, a i naši dragi gosti: zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije prof. Renata Vuksan, zamjenik gradonačelnika grada Paga g. Tino Herenda, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Pagu Željka Zubović, paški župnik Zdenko Milić, predstavnici ugostiteljskih objekata u kojima naši učenici realiziraju praktičnu nastavu, predstavnici turističkih zajednica otoka, predstavnici Školskog odbora i Vijeća roditelja. |
Srednja škola Bartula Kašića Pag |