2011-05-12 13:14:11 Manifestacija "Ca, ča, što" 2011. I ove godine naši učenici ugostiteljskog usmjerenja sa svojim mentorima priredili su nam gastronomsku manifestaciju tradicionalnih jela otoka Paga pod nazivom "Ca, ča, što se nekad jelo na mom otoku Pagu".
„CA, ČA ŠTO SE NEKAD JELO NA MOM OTOKU PAGU 2011.“
Krajem travnja u paškoj srednjoj školi Bartula Kašića održala se, sad već tradicionalna, gastronomska manifestacija pod nazivom „Ca, ča, što se nekad jelo na mom otoku Pagu“. Ovakav naziv škola je odabrala budući da na našem otoku postoje dva narječja, čakavsko i štokavsko, a u samom gradu Pagu govori se cakavskom varijantom čakavskom narječja. Kakve veze imaju narječja s gastronomijom? Kao što otočani različito govore, tako se i tradicionalna jela razlikuju po pojedinim dijelovima otoka. Ona mjesta koja su kraj mora, uvijek su imala više verzija jela s ribom i plodovima mora; kopnena mjesta razvila su više vrsta jela od različitih vrsta mesa… Svu ovu raznolikost uspješno su nam predstavili učenici ugostiteljskog usmjerenja naše škole sa svojim mentorima – kuharom Brankom Tičićem i konobarom Teom Bukša. Goste je najprije pozdravila ravnateljica Milena Čemeljić, a potom su učenici, uz pratnju video-projekcije, prezentirali način pripreme pojedinih jela, ispričali su nam uz koji dio otoka je posebno vezano koje jelo te u kojim se prilikama pripravljalo. Francisko Lončarić, učenik 3. razreda predstavio je novaljske makarune:„Tradicionalno jelo zapadnog dijela otoka Paga, nazivom vezano uz grad Novalju. Sastoji se od ručno rađene tjestenine (makaruna) čiju tajnu izrade znaju samo najbolje domaćice. Od mesa, koristi se paška janjetina.Jelo se posluživalo u svečanim prilikama (za vjenčanja, krštenja i sl.) te na velike blagdane poput Božića i Uskrsa.“ Sabrina Škoda, također iz 3. razreda predstavila je kunića na paški:„Težačko jelo čije su namirnice ljudi nabavljali svojom dovitljivošću. Za pripremu su koristili namirnice iz svojeg vrta i mirodije iz prirode. Uz meso kunića pripremljenog na toć, obično su se posluživali domaći njoci i ribani domaći paški sir.“ Ivan Glavan, učenik 2. razreda rekao nam je nešto o domaćem sauru: „Ribarsko jelo koje vuče korijene iz davnih dana kada nije bilo električne energije te su na ovaj način ljudi produljivali trajnost konzumiranja hrane. Radilo se od svih vrsta ribe koju bi vrijedni ribari ulovili tratom, migavicom i drugim ribarskim alatima. Riba se pržila ili pekla te začinjala samoniklim domaćim mirodijama.“ Na kraju, prvašica Anamarija Kurilić ispričala je čime su se naši stari sladili: „Nakon svih težačkih, ribarskih i svečanih obroka, žitelji našeg otoka sladili su se slasticama koje su vrijedne domaćice pripravljale za svoje obitelji i uzvanike. Sastojci tih slastica su jednostavni, svakodnevni, ali se od njih rade ukusna jela. Ona su specifična za naš kraj te su i do danas ostala najcjenjenija među domaćim ljudima, ali i strancima.“ Ovome događaju nazočili su učenici naše škole, ali i različiti uglednici s otoka: paški župnik don Igor Ikić, delegaciju Grada Paga predvodio je paški gradonačelnik Ante Fabijanić; posjetili su nas još i predstavnici županije, Grada Novalje, ravnatelji osnovnih škola na otoku, direktori turističkih zajednica te ugostitelji koji su i sami zainteresirani da svojim gostima ponude barem dio bogate tradicionalne gastro ponude otoka Paga. Misao vodilja cijele manifestacije je prezentiranje starih jela otoka Paga. Dio njih se i do danas priprema u našim domaćinstvima, a na neke smo pomalo i zaboravili pa je ovo dobar način njihovog oživljavanja. Osim toga, na ovaj način i naši učenici, pripremajući se za ovu manifestaciju, uče o načinima pripravljanja jela, istražuju recepte „na terenu“, uče u kojim su se prilikama pojedina jela pripremala, koje su se namirnice koristile, kako se konzervirala i čuvala hrana dok nije bilo struje i frižidera… I na kraju, moramo pohvaliti 20 učenika ugostiteljskog usmjerenja i njihove mentore na njihovom velikom trudu i izuzetno ukusnoj hrani kojom su bili oduševljeni svi nazočni. Fotografije s ovogodišnje manifestacije možete pogledati ovdje: http://ss-bkasica-pag.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=34 Na fotografijama se zahvaljujemo našoj novinarskoj skupini i gđi. Vesni Karavanić (Radio Pag). |
Srednja škola Bartula Kašića Pag |