„Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“, 2014.
U petak, 25. travnja 2014., u prostorijama naše Škole održala se gastronomska manifestacija „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“, koja za cilj ima prezentirati tradicionalna jela otoka Paga.
Uvodnu riječ imala je ravnateljica, prof. Milena Čemeljić koja je pozdravila okupljene goste. Ova manifestacija bila je važna iz još jednog razloga. Naime, tom prigodom promovirali smo i knjigu recepata istoimenog naziva, koju su zajedničkim snagama priredili učenici i profesori i koja je napokon ugledala svjetlo dana. S obzirom da naš otok karakteriziraju jezične raznolikosti tako je i kuharica, osim na standardnom hrvatskom jeziku, pisana na različitim narječjima/idiomima pojedinih dijelova otoka Paga. Knjigu su predstavile prof. Milena Čemeljić i prof. Edita Denona.
U kratkoj predstavi koju su izveli učenici naše Dramske sekcije mogli smo čuti kako zvuče narječja pojedinih dijelova otoka Paga. U predstavi „Otočni masterchef“ pod voditeljskom palicom Ines Zubović, natjecala su se četiri natjecatelja: Mario Pernar, Ivana Šuljić, Ana Dolić i Karla Rumora. Svaki od njih predstavio je recept tradicionalnog jela na jednom od govora/narječja našeg otoka.
Nakon predstavljanja svojih jela morali smo izabrati pobjednika. Taj zadatak pripao je žiriju kojeg su činili prof. Branko Tičić te učenici Ivan Buljanović i Dea Donadić. S obzirom da je sve bilo ukusno i „za prste polizat“ naš žiri nije imalo jednostavan zadatak. Odabir je bio jednoglasan - pobjednici su svi!
U ime Udruženja kuhara Zadarske županije nazočne je pozdravio njezin predsjednik Renato Kraljev. On je Srednjoj školi Bartula Kašića za vrlo ukusno spravljena jela i posebno za njihovu raznolikost uručio priznanje poznatog gastrokritičara Radovana Marčića za osvojeno prvo mjesto na natjecanju „Gastro dani – kužina otoka Paga“. Diplomu je preuzeo profesor kuharstva Branko Tičić.
Ne smijemo zaboraviti spomenuti kako je cijeloj atmosferi manifestacije pridonijela i klapa Sol iz Paga.
Na kraju je došao red i na kušanje jela koja su vrlo brzo nestala sa stola, a za čije su pripravljanje bili zaslužni naši kuhari. Za posluživanje pića bili su, pak, zaduženi naši vješti konobari.
Atmosferu s manifestacije pogledajte u foto-galeriji! http://ss-bkasica-pag.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=38
Na stranicama HRT Radia Zadar možete poslušati što su profesori rekli o knjizi recepata:http://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/ca-ca-sto-se-nekad-kuhalo-na-nasem-otoku/52364/
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Korisni linkovi |
Časopisi |