preskoči na sadržaj
Vijesti

"Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" 2015.

U sklopu Dana Zadarske županije u našoj je školi održana 8. po redu manifestacija „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“. Manifestacija je pokrenuta sa svrhom oživljavanja i otimanja zaboravu tradicionalnih jela i namirnica našeg otoka, tako raznolikog po običajima, jeziku i gastronomiji.


U sklopu Dana Zadarske županije u našoj je školi održana 8. po redu manifestacija „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“. Manifestacija je pokrenuta sa svrhom oživljavanja i otimanja zaboravu tradicionalnih jela i namirnica našeg otoka, tako raznolikog po običajima, jeziku i gastronomiji.

Gošća ovogodišnje manifestacije bila je gđa. Sandra Babac Damjanić, vlasnica OPG-a „Babac Damjanić“ iz Poljica kod Zadra. Gđa Sandra nam je ispričala divnu priču o mukotrpnom nastajanju njenog OPG-a koji je danas poznat po ekološkoj proizvodnji smokava i proizvoda od smokava spravljanih po tradicionalnoj recepturi nazvanih „Šinjorina smokva“.

Učenici dramske sekcije pod mentorstvom prof. hrvatskog jezika Nataše Strugar pripremili su humoristični igrokaz „Otočni masterchef“ putem kojeg su se prezentirala jela iz, lani tiskane, školske kuharice te bogatstvo i raznolikost otočnih dijalekata.

Pravo osvježenje unio je i Zbor mladih koji su otpjevali pomalo zaboravljenu, ali aktualnu pjesmu Đanija Maršana „Peškarija“.

Ovogodišnju manifestaciju svojim su prisustvom uveličali Renata Vuksan, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, Dario Grašo, zamjenik gradonačelnika Paga, paški župnik don Zdenko Milić, Renato kraljev, predsjednik Udruženja kuhara Zadarske županije, Željka Zubović, ravnateljica paške osnovne škole, Vlatko Majić, ravnatelj Gradske knjižnice u Pagu, predstavnici obrtnika kod kojih naši učenici vrše nastavu iz praktičnog rada, nastavnici i učenici naše škole.

Na poziv ravnateljice Milene Čemeljić, svi su se prisutni rado odazvali nastavku druženja uz gastro-stol otoka Paga kojeg su pripremili učenici usmjerenja za obrazovanje kuhar i konobar, sa svojim stručnim nastavnicima Brankom Tičićem i Teom Bukšom. Oni  su nas i ove godine ugodno iznenadili pripremljenim jelima. Tako se na bogatoj trpezi ove godine našla: janjetina s bižima, janjeći gulaš s njokima, gulaš od hobotnice s tjesteninom, hobotnica s bobom, sipa s čičvardom, složenac od bakalara, pandešpanj, kroštule, štrudel od skute i sama skuta.

Poveznica na galeriju fotografija

http://www.ss-bkasica-pag.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=45



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marija Pećirko   datum: 30. 4. 2015.

Video Otok i Ja

360 - Virtualna šetnja


Tražilica

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Kako vam se sviđa web škole?





Forum

Korisni linkovi
Korisni linkovi

Časopisi


Arhiva dokumenata




preskoči na navigaciju